kasvatusperiaatteista

Flaming Finn kasvattaa pääasiassa työlinjaisia bordercollieita koiraharrastuksiin (mm. agility, toko, rallytoko, pk/peko). Paimentajille tai tilojen työkoiriksi en pentuja myy, sillä yhdistelmät suunnitellaan muita asioita kuin paimennuspotentiaalia ajatellen, vaikka pidänkin paimenvietin säilymistä äärimmäisen tärkeänä – miten muuten voisimme enää puhua paimenkoirarodusta. Jalostusvalinnoissa en tee jyrkkää rajanvetoa linjojen välille, mutta painotus on enemmän työlinjaisissa bordercollieissa.

Pyrin kasvattamaan terveitä, tasapainoisia, rohkeita, omilla jaloillaan seisovia, avoimia ja hyvähermoisia bordercollieita, jotka ovat arjessa mutkattomia mutta harrastuksissa innokkaita, yhteistyöhaluisia, helposti motivoitavia ja hyvän koulutettavuuden omaavia. Mielestäni bordercollien ei kuulu olla yli-ihmisen koira, jonka kanssa vietetään kaikki hereilläoloaika joko lenkillä tai treeneissä. Elämän sen kanssa tulisi olla mahdollisimman helppoa ja vaivatonta, vaikkakin aktiivista. Toki bordercollie ei rotuna sovellu kaikille ja se vaatii omistajakseen koiranlukutaitoisen, kannustavan, sopivan rennon mutta määrätietoisen ihmisen. Pingottuneen, paineistavan ja liian vaativan ohjaajan käsissä bortsusta saa helposti ahdistuneen, stressaantuneen ja toimintakyvyttömältä vaikuttavan, joka pahimmillaan luopuu työnteosta.

Minun ihannebordercollieni on varustettu vahvalla hermorakenteella: se ei vuoda yli, ei häslää turhanpäiväistä, ei ole jatkuvasti vaatimassa jotakin sekä osaa vapaalla ollessaan rauhoittua. Liiallinen pehmeys/herkkyys, kovuus, kiihkeys, terävyys, reaktiivuus, hermostuneisuus, arkuus ja aggressiivuus eivät ole toivottuja ominaisuuksia. Pidän tärkeänä, että koira ei paineistu esimerkiksi korjaamisesta tai toistoista eikä ole liian herkkä ohjaajan tunnetiloille, sillä se hankaloittaa harrastamista ja kisaamista. Mielestäni bordercollien pitäisi paimenkoiralle tyypillisesti olla kohtalaisen pehmeä ja miellyttämishaluinen, vastaanottavainen sekä mielellään ihmisen kanssa ja ihmiselle työskentelevä. Sen tulee olla ruumiillisesti ja mentaalisesti kestävä, erittäin työskentelyintoinen, kontaktihakuinen, aktiivinen ja helposti motivoitavissa esimerkiksi ruualla ja/tai lelulla. Bc on usein väsymätön puurtaja, mutta tällöin omistajan tulee olla valveutunut ja lopettaa treenit ajoissa, sillä koira ei sitä todennäköisesti tee tai näytä väsymystä.

Koska kasvatan harrastuskoiria, kiinnitän huomiota luonneominaisuuksien lisäksi koiran rakenteeseen ja liikkuvuuteen. Pyrin tuottamaan fyysisesti kestäviä, elastisia, sporttisia, riittävän raajakorkeuden omaavia, vaivattomasti liikkuvia, kääntyviä ja hyppääviä koiria, sillä oma lajini on agility ja haluan mahdollisimman hyvin siihen sopivan koiran, mutta nämä fyysiset ominaisuudet ovat eduksi lajissa kuin lajissa. Siispä jalostuskoiria valitessa huomioin myös koiran ulkoiset ominaisuudet, koon sekä tyylin liikkua ja käyttää kroppaa.

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä tulevat terveyteen liittyvät seikat. Itselläni on käynyt hyvä tuuri ja saanut tähän mennessä omistaa suhteellisen terveitä koiria, mutta en silti kasvattajana ota turhia riskejä vaan suunnittelen yhdistelmät huolella terveys edellä. Rodussa esiintyy melko paljon olkanivelen osteokondroosia (ocd) sekä epilepsiaa ja niihin kiinnitän erityishuomiota jalostusvalintojen osalta. Pyrin aina kahlaamaan suunnittelemani yhdistelmän sukutaulun mahdollisimman hyvin niin eteen, taakse kuin sivullekin ja tutkin sekä kotimaisia että ulkomaisia tietokantoja ja kyselen tarvittavia lisätietoja. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki eivät ilmoita avoimesti koiriensa tai kasvattiensa sairauksista taikka lisää niitä terveystietokantoihin, eikä esimerkiksi ocd:n ja epilepsian periytymismekanismeja tunneta tarkkaan, joten hyvistä aikeista huolimatta ovat terveysasiat melkoista arpapeliä.

Itse haluan olla kasvattajana avoin ja kertoa rehellisesti niin koirieni kuin kasvattienikin mahdollisista huonoista ominaisuuksista, ongelmista, puutteista ja sairauksista. Salailu ei johda mihinkään hyvään, mutta rehellisyydellä voidaan ehkäistä monia tulevaisuuden ongelmia ja palvella niin ihmisiä kuin koiriakin.